Vägledning: Vårfina tygservetter

I helgen visade jag en tygservett jag sytt av en FQ och lovade återkomma och visa hur jag gjort.

20110109_d5img001

Av en FQ kan man få ut en servett som är mellan 18″x18″ och 20″x20″, dvs 45×45 till 50×50 cm. Det är ganska lagom stort.

Vägledningen är ganska bildtung så klicka på länken nedan för att se.

Börja med en FQ. Mät den för att se hur stor du kan göra din servett.

Det är en bra ide att stryka tyget nu. Det blir lättare att mäta. Leta upp stadkanten eller en kant du vet är rak. Vik tyget vinkelrätt mot denna kant.

I bilden har jag stadkanten till vänster och nedre kanten är tygvecket. Man kan se på linjalen att jag kan få ut en servett på 20″x20″.

Renskär tyget i ovankant vid 10″-märket.

Lägg linjalen parallellt med stadkanten ungefär 1″ in och skär av denna. Vänd sedan linjalen vinkelrätt mot skäret och mät upp 20″.
Skär av överflödet.

Nu har du en perfekt kvadrat med vinkelräta hörn. Vill du göra servetten rektangulär går detta naturligtvis också bra. Det viktiga är att hörnen är vinkelräta.

Lägg en linjal längs ena tygets kant 1/4″ in. Jag använder helst en lång linjal som räcker över hela servettens längd, men det är inte nödvändigt. Markera denna linje.

Jag markerar denna linje med en sk Hera-markör. Den gör ett avtryck i tyget som försvinner vid tvätt. Den kan dessutom markera i två lager tyg samtidigt. Men du kan markera med en tygpenna eller skräddarkrita om du tycker det fungerar bättre.

Markera nu 1/2″ in från den redan markerade linjen (alternativt 3/4″ in från kanten).

Med en Hera-markör ser det nu ut såhär.

Gör nu samma sak på de andra sidorna av tyget.

Vik tyget på diagonalen och fingerpressa vecket litegrann (eller stryk om du hellre vill det). Markera en linje vinkelrätt mot tygvecket som skär där 3/4″-linjerna möts. Sätt en nål där linjen möter 1/4″-markeringen. Du skall inte sy längre än hit.

Gör likadant på resten av hörnen.

Sy alla hörnen. Jag brukar kedjesy dem för att spara tid. Tänk bara på att inte sy hela vägen från tygvikningen och ut, utan stanna vid 1/4″-markeringen.

Skär av sömsmånen ungefär 1/4″ från kanten.

Fingerpressa ut sömsmånerna och vik upp det lilla hörnet som bildas.

Vik hörnet till rätan och fingerpressa på sömmen. Använd en grov stoppnål eller sticka för att peta ut hörnet ordentligt.

Pressa alla hörnen och pressa ner 3/4″-markeringen samtidigt runt om servetten. Vill man i detta läge kan man sedan även pressa in 1/4″-markeringen och nåla.

Sy med matchande tråd från avigsidan så nära inre kanten som möjligt. När du kommer till ett hörn så försök stanna precis i hörnsömmen, lyft pressarfoten och byt riktning.

För att spara tid och få lite fart på sömnaden kanmna hoppa över att pressa in 1/4″-markeringen. (Jag brukar göra en tre, fyra servetter på en gång.) Då viker man in den medan man syr. Detta blir extra lätt om man har markerat med Hera-markören eftersom tyget blir nästan falsat och viker sig snyggt och enkelt.

Pressa hela servetten och beundra dina fina hörnor. (Inser nu att det börjar bli dags att byta ut strykbrädesöverdraget)

Vik ihop servetten snyggt. Sy en eller tre till och använd till finfikat. Eller knyt ett fint band om och ge bort till någon du tycker om!

2 tankar om “Vägledning: Vårfina tygservetter

  1. Hej ”Lattemama”, verkligen vackra servetter! Mäkta imponerande! Jag undrar om du kan hjälpa mig med ett par frågor:
    1. var har du köpt den fyrkantiga linjalen (Omnigrid) samt Hera-markören? Är de beställda från internet, eller vet du om det finns någon butik/återförsäljare i Sverige?
    2. vet du om det är annorlundare (svårare) att sy i linne (dvs. linneservetter)?

    Stort tack på förhand!

    Hälsningar,
    Alexandra

  2. Back in the saddle – Vacation style – Lattemama

Lämna en kommentar